HTML

Kari blogja

"Nem mondhatom el senkinek, Elmondom hát mindenkinek" Hadd tudja az egész világ, Mi a bajom, engem mi bánt!

Friss topikok

Linkblog

Viccek és tények

2007.06.08. 22:43 vadász2

 

Néhány példán keresztül szeretném körbe járni, miképpen is lesz egy valós tényből vicc, amelynél már nem is feltételeznénk, hogy valami tényszerű alapja van, megtörtént eseten alapul.

  Bizonyára emlékeznek még néhányan arra a szomorú esetre, amikor egy választási évben (pontosan már nem emlékszem, hogy 1998, vagy 2002) egy politikus, ha jól emlékszem Győr-Moson-Sopron megyében utazott kampánykörútra kísérettel. A kocsi, melyben utazott, szabálytalanul előzött, kisodródott és egy fának csapódott. Súlyos sérültek, halottak is voltak. Ennek a szomorú esetnek a kapcsán született akkoriban ez a vicc:

 

  Politikusok utaznak kampányolni, és az autójuk nekihajt egy fának. A kocsi összetörik, a politikusok körülötte hevernek. Valaki meglátja a balesetet, telefonál a mentőknek. A mentő kiér, de már csak az összetört kocsit találja, politikust, egyet sem. Viszont valamivel odébb egy öregember támasztja az ásót egy jókora halom mellett.

-Hé öreg! Hol vannak a sérültek? Nem látta őket?

-Elástam őket.

-De hát miért, mindegyik meghalt?

-Hát, egy-kettő még nyöszörgött, hogy még él, de én ezeknek már nem hiszek!

 

  Bizony ilyen tragikus esetekből is született vicc, azonban ma már szinte csak aktualizálva lelhető fel a világhálón, és valószínű, hogy e vicc eredetét – ha fennmarad - az utókor előtt már sűrű homály fogja borítani. Viszont a vicceknél természetes, hogy folyton modernizáláson esnek át, így maradnak politikai rendszerektől, és szereplőktől függetlenül részei életünknek.

  Még mindig a politikánál maradva egy kevésbé aktualizálható vicc következik. A 80-as évek második felében járta ez a vicc:

 

 -Hogy hívják Maci Lacit, ha megöregszik?

-Medve László.

 

  Ennek a hátteréhez pedig az tartozik, hogy 1984 és 1987 között az egészségügyi miniszteri posztot dr. Medve László töltötte be, s az ő neve adta az alapot a vicc megszületéséhez. Ez a poén még ma is érthető és mosolyfakasztó, de igazán akkor ült, mikor a mindennapi hírekben dr. Medve László neve rendszeresen megjelent.

 

  Végül egy kicsit korábbról eredeztethető viccet hozok fel utolsó példámként:

 

-Mivé változtatja a gonosz boszorkány a villamost?

-Békávé (BKV).

 

  Csupán csak feltételezem, hogy ez a vicc 1967-68 környékén keletkezhetett, amikor is 1968. január 1-jével az FVV (Fővárosi Villamos Vasút), a FAÜ (Fővárosi Autóbuszüzem) és a BHÉV (Budapesti Helyiérdekű Vasút) egyesítésével létrehozták az egységes budapesti tömegközlekedési vállalatot Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) néven. De természetesen ezesetben későbbi keletkezés is elképzelhető, viszont hogyha az az eseményt keressük, amikor a "boszorkány ténylegesen békávé változtatta a villamost", akkor ezt  1968-ban találjuk meg.

 

  Leszögezhetjük, hogy számos viccünknek van valós alapja, vagy kötődik egy konkrét eseményhez, de a használat közben elkopik mellőle a valóságtartalom és marad pusztán a poén élvezete.

Szólj hozzá!

Címkék: vicc bkv medve lászló nyöszörgött békávé

A bejegyzés trackback címe:

https://kariblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6595373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása